De drie overgebleven partijen die geïnteresseerd zijn in Philips Lighting moeten maandag hun definitieve bod uitbrengen. Op basis daarvan wordt bepaald of de bedragen hoog genoeg zijn om de onderhandelingen voor een overname te starten, of dat het toch tot een beursgang komt.

Dat meldt het FD. De drie overgebleven partijen zijn Apollo uit de Verenigde Staten, het Chinese GO Scale Capital en een consortium bestaande uit het Amerikaanse Blackstone en Onex uit Canada. Philips wil volgens het FD zo’n 5 miljard euro vangen voor de lichtdivisie.

Er is echter een flink verschil van mening tussen Philips en de potentiële kopers. Zo moet een nieuwe eigenaar waarschijnlijk flink saneren. Philips schat dat die sanering de eerste jaren 125 miljoen per jaar gaat kosten. De kopers denken aan zeker 200 miljoen per jaar, vertelt een bankier die betrokken is bij de transactie in de krant. Dat kan in de verkoopprijs tegen de 500 miljoen euro schelen.

Ook is onduidelijk hoeveel schulden er met de afscheiding in de lichtdivisie blijven steken, en hoe groot de pensioenverplichtingen zijn. Ook dat kan het bod van de drie kandidaten drukken.

Toch een beursgang?

Philips heeft eerder al gezegd dat het Philips Lighting liever naar de beurs brengt. Maar ondertussen is het dus wel in gesprek met drie overnamekandidaten. Rogier van der Heide, voormalig chief design bij Philips en nu topbestuurder van concurrent Zumtobel in Oostenrijk, denkt dat het alsnog een beursgang wordt, omdat de overnamekandidaten er “het liefst zo snel mogelijk van af” wil.

Van der Heide wijst op de ontwikkelingen in de lichtindustrie, waar een transitie van de gloeilamp naar led-verlichting gaande is. Dat schept volop mogelijkheden, omdat leds makkelijker in te zetten zijn in nieuwe technologische ontwikkelingen. Maar het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat er daadwerkelijk goede winst op gemaakt kan worden. Volgens Van der Heide zijn de ontwikkelcycli bij private equityfondsen daarvoor te kort.

Een beursanalist wijst echter op Osram, dat in 2013 door Siemens naar de beurs werd gebracht. Die beursgang moest meerdere keren worden uitgesteld vanwege het slechte beursklimaat. Ook dit jaar is het klimaat moeilijk, aldus de analist.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl